CV

CV Pierre Lafay

Pierre Lafay is in 1958 geboren te Parijs. Hij begon zijn klarinet opleiding in Rouen (Frankrijk) en vervolgde die in 1977 bij Reinier Hogerheijde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen (Nederland). In 1985 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus cum Laude, met een extra onderscheiding voor bijzondere muzikale en virtuoze eigenschappen.
Gedurende zijn studie volgde hij onder meer lessen bij Jacques Lancelot, Guy Deplus (Frankrijk),  Karl Leister (Italië), en Ferenc Rados aan de Franz Liszt academie (Budapest) voor kamermuziek.

Pierre Lafay soleerde veelvuldig met diverse orkesten in onder andere klarinetconcerten van Mozart, von Weber, Francaix en Krommer, Rossini.

Een bijzondere reputatie heeft Pierre Lafay verworven in het uitvoeren van moderne muziek. Verscheidene componisten (o.m. Johan S. Riphagen en Jacob ter Veldhuis) schreven werken voor hem die hij tot uitvoering bracht in toonaangevende muziekcentra voor hedendaagse muziek ( o.a de IJsbreker, Amsterdam).

Voor de KRO, NCRV en de VPRO maakte hij verschillende radio-opnames in solo en duo -verband maar ook met het Zemlinsky-trio waar hij 10 jaar deel van uitmaakte. Met dit trio nam hij een cd op met de klarinettrio’s van Zemlinsky, en D’indy.

Recenter (2007) is de opname die Pierre Lafay maakte met zijn Trio Cantorum ( Pierre Lafay klarinet, Martin Grudaj cello, Elena Malinova Piano). Hierop staan enkele bewerkingen van de hand van Pierre Lafay zelf (de vioolsonate van César Franck en het Trio Elégiaque van Sergei Rachmaninov). Deze bewerkingen zijn ware toevoegingen gebleken voor het klarinetrepertoire en werden, evenals de uitvoering ervan, lovend besproken in de vakpers. Zij stond maar liefst 8 weken op de eerste plek van De Klassieke Top 50 van de TROS, uitgezonden op Radio 4.8 Jaren achtereen wordt Pierre Lafay uitgenodigd in Frankrijk de programmering te verzorgen van het “Festival la clef de la cité ” te Lavausseau. Tijdens dit festival voerde hij in verschillende formaties een ruim aantal kamermuziekwerken uit : Bartok (Contrasten), Stravinsky (L’histoire du soldat) , Mozart en Brahms (klarinetkwintetten), Zemlinsky, D’índy , Berger (klarinettrio’s) , Brahms en Poulenc (sonates) en de Gran Partita van Mozart.

Ook binnen de lichte muziek is Pierre Lafay zeer actief, o.a met zijn jazzseptet "Fifty six", en "The Dutch Palladium Orchestra" waarmee hij respectievelijk in 1989 en 1994 de eerste prijs behaalde tijdens het Internationale Jazz concours te Breda.

Als docerend musicus is Pierre Lafay werkzaam aan de Stedelijke Muziekschool in Groningen.


 


Pierre Lafay | bel voor meer informatie 06 - 549 481 91

124014 bezoekers (204020 hits) sinds 17-11-2008